-
Adres: 33-300 Nowy Sącz, Rynek 11
-
Email: biuro@cechnowysacz.pl
-
Telefon: +48 18 443 75 21


I Festyn Zawodów zorganizowany przez naszą Szkołę za nami…
Przy udziale uczestników uczniów, uczestników konkursów, Zarządu Cechu: p. Andrzeja Stawiarskiego, Andrzeja Danka, Andrzeja Zięciny, Marty Respekty i Włodzimierza Szabli, mistrzów szkolących, spotkanie rozpoczęło się uroczystym podsumowaniem konkursu zorganizowanego przez p. Lucynę Jurczak „Zawody dawniej i dziś”. Zainteresowanie konkursem przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Wzięło w nim udział aż 118 uczestników z 31 szkół podstawowych miasta Nowego Sącza i powiatu nowosądeckiego oraz 25 uczniów naszej szkoły.

Wysoko nagrodzono I, II i III miejsca, wyróżniono aż 37 prac. Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki. Były to powerbanki, termosy oraz dyplomy. Opiekunom uczniów wręczono parasole.
Najwyższe nagrody otrzymali:
I miejsce Aleksandra Nowak, Oliwia Rysiewicz – Szkoła Podstawowa w Ptaszkowej, przedstawiony zawód – garncarz – opiekun Marta Janas, nagroda – 500 zł.
II miejsce Martyna Góra – Szkoła Podstawowa św. Kingi w Wawrzce – przedstawiony zawód – fryzjer -opiekun Monika Rodas – nagroda 300 zł.
III nagroda Mateusz Kalarus – Szkoła Podstawowa w Przydonicy – przestawiony zawód – rolnik opiekun Dorota Migacz – nagroda 200 zł.
Natomiast wśród uczniów naszej szkoły najwyższe nagrody otrzymali:
I miejsce – Natalia Motyka (kl. Ic) – przedstawiony zawód – krawiec
II miejsce Piotr Potoczek (kl.IIId) – przestawiony zawód monter robót wykończeniowych
III miejsce – Konrad Nowak i Oskar Skoczeń (kl. IIId) – przedstawiony zawód – elektryk.
III miejsce – Oskar Szczygieł (kl.IIc) – przedstawiony zawód – lekarz.
Z wszystkich prac pokonkursowych stworzono wystawę. Można je było podziewać przez cały czas trwania imprezy.
Zorganizowano również stoiska zawodowe przy których młodzi rzemieślnicy prezentowali swoje umiejętności. Byli obecni mechanicy samochodowi, elektrycy, krawcowe. Można było skorzystać z usług młodych fryzjerów, wykonujących piękne uczesania w naszym salonie, cukiernicy serwowali pyszne i pięknie wyglądające wypieki – babeczki z kremem i owocami, ciastka bezowe z różnym nadzieniem.

Najwięcej pracy mieli kucharze, którzy pod opieką nauczycieli, podawali w tym dniu frytki z krojonych ziemniaków, gofry z powidłami i bitą śmietaną, kiełbaski na gorąco z cebulką. Był również bigos, a w naszej polowej kuchni przygotowano tradycyjne potrawy takie jak: proziaki, pieczone ziemniaczki okraszone masełkiem i sosem czosnkowym. Nie zabrakło nawet żurku. Na spragnionych czekały soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców i inne napoje.
Goście mieli okazję zwiedzić szkołę, zapoznać się z jej przestrzenią, poznać ofertę edukacyjną oraz porozmawiać z nauczycielami.
To był piękny dzień. Dziękujemy wszystkim za przybycie. A wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy!
